Sunday, December 2, 2012

Tutorial:Gunting Bulat/Cropping a circle



Assalamualaikum,Salam,Ni hao,Konnichiwa dan Annyeong :)
(hiraukan gambar diatas)





Aku baru tukar header baru :) *nampak kusut tak* okay terpulang lah apa yang korang nak cakap pasal header aku.Entri untuk kali nih aku nak sharing sikit bagaimana nak crop a circle. (aku tau ramai yang dah pro dan dah tau caranya tapi aku tetap mengedik nak sharenya)
p/s: korang boleh try nak buat header macam aku ni haa. :)


okay yang nih aku tau korang nak buat macam mana kan? so hiraukan :)



STEP 1: First sekali korang mesti cari gambar.
File > Open


okay,macam aku nih aku amek gamba artis nih untuk dijadikan bahan cropping tersebut.


STEP 2: korang perasan tak bulatan merah yang aku bulat tuh? click mende nih tau :)

elliptical marquee tool > buat pada gamba ikut saiz yang korang nak > CTRL + J



 lepas tuh, korang akan perasan dibahagian nih akan wujudnya Layer baru



STEP 3: korang click 'Background" then DELETE LAYER.


STEP 4 : And akhirnya gamba tersebut akan jadi macam nih :)

PERHATIAN: Tutorial bagi "cropping a circle" nih hanya ada 4 LANGKAH saja :)

Sebagai penambahan,kalau korang teringinlah kan nak buat header macam aku..moh kita sambung jalan storynya :)


Seterusnya,lepas buat 4 Langkah tersebut,aku copy gambar tadi dan paste gamba tersebut.


Terpulang pada korang nak letak gambar apa.Nak buat croping nih perlukan masa sikit..disebabkan aku beridea nak letak 5 buah gambar so 5 gambar aku crop :)

Aku juga turut "mewarna" sedikit gambar-gambar tersebut.

Image > Adjustments > Brightness/Contrast (contrast:100%) > Photo Filter (Underwater/10%)

Pernambahan: Filter > Blur > Surface Blur


Bagi untuk membuat bulatan merah sekitar gambar tersebut korang hanya memerlukan penggunaan

Add a layer style > Stroke


Dan apabila korang dah buat pada setiap gambar bagi mewarna,dan bulatan merah tuh korang boleh lah decorate dengan menggunakan Brush Tool.
depends pada kreativiti korang :)

Dan itu jerlah kut yang aku nak share. Kalau korang still tak bape faham korang sent mesej dekat Twitter atau Facebook aku. :)

PERHATIAN: make sure korang ada PHOTOSHOP tau. kalau takde boleh download dekat Google atau menggunakan Torrent.

p/s: aku masih berlajar dalam bidang photoshop nih so aku masih tak beberapa pandai nak edit secantik as pro :) *kalau korang perasan banner header aku nampak cm cacat sikit* who cares?

...

1 comment:

Hahazirah Througheart ∞ said...

header ko dae~bak!
wei thanKyu share tuto.
barulah aku tau camne nak crop pic jd bulat. huaha~