Wednesday, December 19, 2012

cuka dan garam

Salam ,Salam satu malaysia,salam kepada saudara-saudari yang aku belum bersalam dan Salam sejahtera :)
XDXDXD
Entri untuk kali nih tiada kaitan langsung dengan rancangan 5 rencah 5 rasa,chef wan ke,ketuk-ketuk ramadhan ke atau seangkatan dengannya.
Entri nih pasal bagaimana nak buang karat kemaruk yang boleh menjadi besi buruk.


Korang perasan dan jelas ternyata tak gambar diatas tuh :) nilah BIGBANG ALIVE 5th mini album.Aku dah lama dah beli mende nih. :) apa yang aku nak story-telling- kan di sini cover album nih diperbuat daripada besi. ULANG SEMULA : B.E.S.I ! *ehem straight from korea* #TanganDiDadaMataKeAtas 


Oleh itu,di sebabkan cover albumnya diperbuat daripada besi. -.- ehemm tengoklah betapa hodoh bebenor rupanya.Seperti ulat bulu naik ke badan -.- #xde kena mengena peribahasa nih -.-. Disebabkan aku sayang sangat mende nih *yelah mahal jugak mende alah nih*,aku kena buang kan karat kemaruk nih.Aku tak nak dia jadi besi buruk. Tak pasal-pasal nanti dia kena jual dengan pok cik india besi buruk tuh -.- 


So,setart semalam lah aku mula ber-eksperimen keatas, karat kemaruk tersebut. Terima kasih dekat mak aku sebab menaja kan CUKA & GARAM kepunyaan beliau. :) okayy bagi cuka-cuka nih tak kesah lah nak guna cuka cap apa..disebabkan mak aku suke sangat cap JALEN nih tuh lah cuka nih pun bercap Jalen :) *terima kasih Jalen :)


 Cuka+air sikit+garam .Amik masa sejam tuk aku menyapu bahagian-bahagian yang kena karat tuh. Ouh nak berterima kasih lagi kepada mak aku sebab benarkan aku guna kain buruk dapurnya juga :)



Lepas sejam & lepas aku menyapu "sampah-sarap" yang mengeli di cover album tersebut,aku merendamkan mende tuh dalam baldi yang ada cuka dan garam juga :) bagi langkah merendam nih nak dekat sehari jugak aku rendamnya :) 



Dan akhirnya!!!!! beberapa jam yang lalu aku mengangkatnya keluar dari baldi merah comel tuh dan mengelap sikit dengan sikit cuka+garam. Dan mengelap dengan kain biasa semula.
Hehehe nilah HASILNYA!
so,nak di jadikan hipotesis, cuka dan garam boleh menghilangkan karat-karat tetapi tak 100% hilang dan mungkin karat kemaruk tuh akan kembali semula.Ini sekadar sementara sahaja. 
Dan kesimpulan bagi segala eksperimen diatas, " kepada BIGBANG, nanti next album jangan buat cover  dengan menggunakan BESI lagi.sangat seksa nak buangnya -.- " 
EKSPERIMEN TAMAT :) 

Okay,tak bestlah kan kalau aku ending kan entri aku nih dengan ekperimen karat kemaruk tuh
Nak sharing sikit apa isian dalam album korea nih :)


Okay,macam biasa yang cover besi tuh ialah penutupnya .Album nih jenis "slide" sikit, kalau nak bukanya. Gambar second tuh gambar belakang album tersebut.


yang nih sila hiraukan -.-


yang nih pula photos cards :) hohoho 


 ni buku lirik :) #macam buku latihan sains aku mase zaman sekolah rendah dulu-dulu 



 nih lah rupa isian dalam buku lirik tersebut *awww GD & TOP * wow,fantastic bebehhhh


boom shakalaka~~~ hahaha yang nih aku taktau nak explain macam mana tapi kalau kite beli barang bigbang boleh dapat mata. alah macam card the store tulah -.-



lastly,CD nya :) ~I singing my blue~~~~~ #tetibe

p palang s: plan nak beli satu lagi "barang idaman " ehhhh

END :) hahas

..

No comments: