Monday, May 30, 2011

kurang ajar atau kurang adab ?

Salam :)
okay..2 hari sudah aku updated belog time-time malam-malam gini..plus..kalau ikut kiraan sudah empat hari ! aku tak buka buku. Derrr please be hardworking back? Rasa nak lempang jer muka aku ni biar sedar. mak aku membebel aku buat dunno jer. Aku harap lepas nih aku setart "buka buku" seems lepas exam mid-term ingatkan nak rehat sekejap..tak sangka terlajak sampai MALAS nak MAMPOS pula.

Berbalik pada TITLE untuk entri kali ini...sebelum itu..aku nak "minta maaf" kalau ada sesiapa yang TERASA dengan entri pada kali ini.Tak ada niat nak KUTUK atau CACI MAKI ke TAPI just nak MENASIHATI as PENGAJARAN bukan sahaja kepada MEREKA TERSEBUT tapi juga turut kepada sesiapa SAHAJA.

28 Mei 2011 ..ada sesiapa yang pergi Hari Belia Negara tak? Kalau pergi..kira bagus lah tuh..Oh..dan ada sesiapa yang pergi menonton konsert malam tuh tak? Jangan lah nak mengedik nak menafikan pula. mengaku jelah hang dok pi jugak. Beribu-ribu orang yang menontonnya kan? Yela,Super Junior-M mai datang perform gila ape kalau tak pi ( bagi ELFs).Best nya....! peehhh gediknya..macam jer aku pegi ..hehehehe takpe atleast aku ada wakil tolong tengokkan ( yea! kakak aku) huhu happy lah kakak aku pi & dapat jumpa Eunhyuk SuJu dia tuh . Takpelah..mungkin aku takde rezeki nk pi tonton (takpe taun depan suju mai lagi).

Ok,panjang sangat mengedik aku nih..nanti lari pula dari title sebenar.Title yang aku meaning it tu lah kan ( broken punye bahasa) .Ada berkaitan jugaklah dengan suju tuh.Mengapakah suju dijadikan mangsa!!!? Oh tidak! (bengang nih) Apasal? meh nak story-telling pasal "attitude" artis KITA nih yang sekali buat konsert dengan suju.

Apa cer dengan artis kita nih? Cer nye...

  • that y i xnak buat event tu.dah lah budget dibawah piawaian.. tak tau lah.kita dah merdeka but still dijajah. i know how u feel
  • Let me explain.. i tak Anty KPOP. tp sama2 terasa bila Artiste Malaysia di double standart di Putrajaya
  • tak kisah jugak nak bawa sapa perform di Malaysia sbb kita semua flexible. tp Jgn lah anak watan di tolak kiri dan kanan..
  • dan malas lah nak ambil tau sangat... ermmm kalau Black eye peace ke beyonce ke rihana dtg kan best :) peace KPOP lover!!! jgn marah2 xbaik

  • Ramai nye makhluk tuhan!!mamat2,minah2 korea ni!mcm2 brg da kt dlm ni!arigatok!
  • Npe xde yg mcm muka pelakon2 korea kt tv tu?semua mcm.. Hhhhhh aaaaa mmmmm pppp eeee hhhhh......
  • Bodoh la!lebih2 kan artis korea!puk***********!!!smpai toilet pun x le guna!

  • Bilik rehat yang tulis local artist room ni penuh ngan penari korea, apa kes?
  • Pastu koreans ni suma tengok muka tak puas hati... Lempang nak?
  • Ni apa kes? Nak kencing tapi tak boleh pakai toilet sebab tu toilet super junior... Aku nak kencing kat muka super junior boleh?
  • Gi mampos sama kau!! Kau tak tau kitorang kena layan camner toksah bising.. Aku pun pernah perform ngan org negara lain xde mcm suju kau tu
  • Kalau dah salah tu, salah jugak... Suju yang personally request kitorang blah masa dia datang... Toilet tu pun dtg dr suju..
  • Kitorang bukan nak berlagak diva tapi sebagai manusia, apa perasaan anda bila toilet takleh guna??

Diatas tuh..yang korang pasan tuh.Tuh semua KATA-KATA artis kita.Wow! seperti mak jah ajak gengnya mengumpat . huhuhu ada sesiapa bengang tak!? Angkat tangan! yaa! dari jauh walaupun tak jelas aku tahu semua ELFs a.k.a peminat SuJu sah-sah tangan pegang lesung batu ditangan masing-masing, Rilek rilek mende gini leh settle JIKALAU seseorang tuh sedar apa yang dia lakukan ( ustazah saya kata jika sesuatu perkara yang telah dilakukan seperti mengutuk maka hilanglah pahala seseorang tiadalah keberkatan) Ohhh gitu ek? so,nih dikira mengutuk jugak kah? depends pada sesiapa yang rasa perkare tersebut itu adalah mengutuk.

Aku bukan lah nak kate SuJu itu baik sangat or all K-pop artis tuh semua nya baik..dyeorang pun pernah jugak lakukan kesilapan.Tapi buat masa nih aku tak pernahlah dengar atau tahu menahu pasal artis k-pop kalau datang malaysia mulut macam habat sangat. Buat masa sekarang nih Kpop artist stedy jer no gedik-gedik. mai malaysia TAK memalu kan malaysia tapi artis kita ade tak?? jeng jeng jeng... wei..kalau hang jadi artis..perkara yang penting yang kena tahu..ialah attitude. Kalau attitude tak terjaga..macam mana kau mahu maju dalam diri kau.Orang lain pun pandang sebelah mata. ( kira okay pandang sebelah mata..kalau tak pandang langsung? haa?!)

Kalau korang bace dan pasan..majority bengang sebab Suju di UTAMAKAN. Okay pasal tuh biaq pi na..pi habaq manager atau penganjur tu..awat suju diutamakan.Lagi,isu jamban pun nak diheboh heboh kan.macam kat putrajaya jer ade jamban.aku tahu tuh jamban punyer untuk suju jer tapi takpayah bengang-bengang sampai mengedik nak updated kat Twitter or nak heboh-heboh kan.Tak kan dah takde jamban lain selain jamban special edition tuk suju tuh. Takda kah? sebesaq-besaq putrajaya presint 2 tuh takkan lah xda.. :) ( psni bawak pampers na :)

hang nak kencing kat muka suju kah? ( yang tuh tak leh blahh) awat nak kencing? pi la kencing kat pokok bunga... :) sedangkan kucing peliharaan pun tahu nak kencing kat tandas..nih depa mahu pee kat muka orang . ish ish.

Lagi satu,depa tuh 1st time tengok drama korea ek? habaq tak de muka macam pelakon2 korea..huhuhu aku rase muka orang korea sepesen jer..umah hang tak da astro kah? kbs world ka? atau astro b.yond pun tak da jugak? tak pa lepas nih ajak kawan pakat ramai-ramai nonton show-show kpop, so mana tahu dapat bandingkan pelakon n penyanyi. ( bajet muka kau macam asyraf muslim lah sangat.)

then,then..what the? better jemput beyonce mai malaysia? Ouh...beyonce pun dok suka layan korea jugak. hang nak tahu tak beyonce tuh minat Wonder Girls tau? kpop jugak beyonce nih..

Maleh aku nak story lagi..kalo ikutkan memang banyak coleteh depa tuh..tapi aku hanya copy sebahagian sahaja.

Nak berpesan..takpayahlah nak mengedik nak kutuks-kutuks orang.Cermin dulu diri sendiri tuh dulu.Pi kedai perabot tempah banyak cermin-cermin supaya hang sedar. jagelah sikit sikap hang tuh.Macam manelah nak dapat "keberkatan" kalau dok kutuk-kutuk orang lain. Kalau hang nak berkekalan dalam industri muzik tanah air..jage sikit sikap tuh..mulut tuh kawal,tangan,mate,jage tuh sikit..( penampilan pun kena jage jugak...).Kalau sikap macam sial jer..weii cm mane nak memaju & nak membanggakan malaysia. ( anggap Dato' Siti Nurhaliza sebagai contoh....seorang penghibur yang berjaya!)

btw, aku tahu sesetengah korang bengang kan kat aku nih yang backup artis korea je.Mesti korang akan berkate gini :

"rilek lah derrr kutuk sikit jer..Lu nak kecoh-kecoh pesal!?

"well,derr..Gua buat kecoh pasal dyeorang memalukan negara gua! Gua serious tak kesah pasal kutuk-kutuk nih..saya pun kutuk juga..tapi pengutuk tuh ialah artis kita!? kan best kalau biase-biase tak payah nak kutuk-kutuk...Bukan kah Islam mengajar kita berbaik dengan semua orang dan memberi layanan kepada orang bukan Islam.Tak perlu nak kutuk-kutuk nih...Lepak,Chill,rilek lah derrr.Cer cube try berfikiran positif & open-minded ikit..Jangan dok kutuk-kutuk pasni..:)"

p palang s: entri nih bukan untuk nak mengutuk tapi..sekadar teguran sahaja( kalau tak tegur tak sedar). renung-renungkan lah.

lagi p palang s: korang mesti kenal artis baru bajet dia tuh KPOP derrr....takpayah nak jadi KPOP buat malu jer.Dahlah copycates.Doohh malu siott~

3 comments:

blogtube said...

AKU PANTANG DENGAN ORANG YANG KURANG AJAR X PON KURANG ADAB.... HEHEHE MMG PATOT DI TANGAN2 KAN MEREKA NIE.. XPON DI KAKIKAN DENGAN LEBIH MUDAH SUPAYA MEREKA TIDAK BUAT MENDA2 kurang ajar dan xde adab tu...


BLOG LALA HALIM MENJADI SALAH 1 TERJAHAN OH! BLOGWALKING

Khadijah Kadir said...

Setuju sangat dengan akak.. Yg diorang nak maki2 tu apasal...ye tak?
Lagi satu,diorang tak sedar kot yang hari konsert tu majoriti penonton yg datang tu nak tgk SuJu-M je...
Lepas je suju M balik,kosong terus depan stage tu..

Khadijah Kadir said...

Setuju sangat dengan akak.. Yg diorang nak maki2 tu apasal...ye tak?
Lagi satu,diorang tak sedar kot yang hari konsert tu majoriti penonton yg datang tu nak tgk SuJu-M je...
Lepas je suju M balik,kosong terus depan stage tu..